3 enkla steg för att hitta rätt BH-storlek

Det sägs att 7 av 10 kvinnor har fel storlek på sin bh. Spelar det nån roll? Förutom att fel storlek medför sämre komfort har det också visats leda till onödigt slitage på rygg och axlar. Det är därför viktigt att man hittar rätt bland alla BH-storlekar. Vi ger dig här guiden för att mäta byst på rätt sätt.

Rätt storlek på din BH minskar slitage på rygg och axlar

Att bröst är olika stora kommer väl inte som nån nyhet. Men vet du hur mycket dina bröst väger? Vet du hur stor belastning de ger på din rygg och dina axlar som ska bära upp brösten?

Det sägs att 1 kg bröst ger ungefär 20 kg belastning på ryggen. Det faktum att de hänger framtill och inte i ryggradens förlängning gör att hävstångseffekten träder in.

Det är inte bara för komfort som det tagits fram sportBHs, det finns biomekaniska anledningar till att hålla brösten på plats under rörelse. För att hålla brösten uppe och ha en god kroppshållning måste ryggen och axlarna jobba hela tiden - dag ut & dag in.

För den som har små bröst eller de som inte har några alls (alla män) - låna en stor BH, fyll den med något som motsvarar bröstvikt och gå med det ett tag.

Så till hur du mäter för att komma fram till rätt BH-storlek. Ta fram ett måttband och en ovadderad bh om du har. När du mäter omfång, se till att måttbandet går parallellt med marken runt hela kroppen och att ingen del har tvinnat sig.

Storleksguide för behås

Steg 1: Mät omfång UNDER brösten

Det första steget för att hitta rätt BH-storlek är att mäta din bröstkorgs omfång. Mätningen görs utan att ha vare sig tröja eller BH på sig. Placera ett måttband precis under bysten och runt hela bålen.

Den omkrets du då får ligger till grund för vilken bandstorlek du ska ha. Se tabellen nedan för att omvandla din omkrets till bandstorlek enligt europeisk standard (EN 13402).

Mät under bysten för bandstorlek på BH
Omkrets Bandstorlek
63-67 cm 65
68-72 cm 70
73-77 cm 75
78-82 cm 80
83-87 cm 85
88-92 cm 90
93-97 cm 95
98-102 cm 100
103-107 cm 105
108-112 cm 110

Steg 2: Mät omfång ÖVER brösten

Nästa steg är att mäta omfånget runt kroppen över brösten där du är som bredast. När du mäter byststorlek ska du stå upp och ha armarna ner längs dina sidor. Detta omfång är det som ger vilken kupstorlek du ska ha.

Kupstorleken bestäms genom att subtrahera omfånget under brösten från omfånget över brösten. Skillnaden använder du sedan i tabellen nedan för att hitta vilken kupstorlek som passar dig bäst.

Mät över brösten för att hitta din kupstorlek
Skillnad Kupstorlek
12-14 cm A
14-16 cm B
16-18 cm C
18-20 cm D
20-22 cm E
22-24 cm F
24-26 cm G
26-28 cm H
28-30 cm I

Exempel: Om ditt bystomfång (omkrets över brösten) är 97 cm och ditt omfång under bysten är 81 cm blir skillnaden 17 cm. Det ger kupstorlek C.

Steg 3: Slå ihop bandstorlek och kupstorlek

Det sista steget är det som ger din slutgiltiga BH-storlek och är inte svårare än att du slår ihop bandstorleken från Steg 1 med kupstorleken från Steg 2. Den som har en bandstorlek på 80 cm och en kupstorlek på C ska ha en BH i storlek 80C.

Bandstorlek: 80
Kupstorlek: C
BH-storlek: 80C

Nu har du en storlek att utgå från när du ska köpa BH. Det är alltid viktigt att ha rätt storlek men extra superviktigt blir det vid tillfällen då du ska bära behå utan band.

Tips för BH-storlekar

Tillverkarnas variation

Tyvärr finns ingen garanti för att ditt utmätta mått alltid kommer att ge perfekt passform. Olika tillverkare kan ha olika mått och det kan hända att man kan behöva gå upp eller ner en storlek för att hitta rätt.

Skavande axelband

Om du tycker att axelbanden skaver och det inte hjälper med att lossa på de, prova en större kupstorlek.

Kupornas urringning

Urringningen på kuporna anges i delar och kan vara hela, 3/4 eller 1/2. Måttet beskriver hur öppna kuporna är upptill.